Sabtu, 14 Mei 2016

BISNES KERUSI URUT (MASSAGE CHAIR) BOLEH UNTUNG KER? PASIF INCOME? -BAHAGIAN 3

Jadi persoalannya: Patutkah anda ikut jejak langkah saya?

Kiraan keuntungan (jika ada)

Kalau saya dapat sebulan RM1,000.00:

Sebulan (RM) Setahun (RM) 3 tahun (RM)
1,000.00 12,000.00 36,000.00

Jadi dalam masa tiga tahun saya telah mendapat keuntungan sebanyak RM12,000. Kemudian jika dibahagi tiga tahun, maka saya mendapat keuntungan RM4,000 setahun, tapi keuntungan hanya boleh didapati pada tahun ketiga. Tahun sebelum tu, tiada apa-apa keuntungan, hanya menunggu waktu untuk balik modal.

Kerosakan atau servis
Untuk servis, pihak syarikat memberikan servis percuma dua kali setahun sampai bila-bila. Akan tetapi jika terdapat kerosakan, hanya pada tahun pertama sahaja tidak ada apa-apa bayaran dikenakan. Kalau kerusi tu rosak, kena lah baiki dan pada tahun kedua tiada lagi percuma pembaikan. Alat ganti yang ditukar perlu dibayar harganya. Jadi keuntungan makin lah kurang.

Pertama saya bukan ejen. Saya tidak ada apa-apa kepentingan dalam syarikat ini. 

Pandangan saya secara peribadi:

  1. Fikirkan baik-baik di mana anda nak letakkan duit anda. Kalau anda letak dalam Tabung Haji atau ASB, walaupun pulangannya kurang 10%, tetapi duit anda tetap milik anda, duit anda masih dalam bank dan boleh digunakan dengan apa cara yang anda pilih. Maksud saya duit anda masih selamat.
  2. Keuntungannya bisnes kerusi urut ni tak pasti. Kalau banyak, alhamdulillah, kalau sedikit, alhamdulillah. Dah rezeki banyak tu.
  3. Kalau jumpa syarikat lain yang menawarkan tawaran yang lebih hebat lagi dengan harga yang murah, sangatlah elok. Buat carian terlebih dahulu sebelum menceburi bidang ini. Hehe. Dengan ilmu yang cukup, tiada penyesalan dengan keputusan yang dibuat.
  4. Pelaburan cara ini, satu pelaburan jangka panjang, bukan jangka pendek, kalau anda mengharapkan pulangan yang cepat dan banyak, carilah bisnes atau pelaburan yang lain.
Perjalanan saya dalam bisnes ni masih panjang, sebab saya baru sahaja menceburi bidang ini tak sampai seminggu.

sambunga....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan