Selasa, 16 Februari 2016

INGIN SERTAI ISBAT HAFAZAN NEGERI SELANGOR

Mungkin ramai yang pernah dengar dan mungkin juga ada yang tidak pernah dengar. Kalau huffaz biasa dah tahu lah pasal benda ni.

Saya pun dah lama dengar, cuma kali ni baru berkesempatan untuk memohon. Ye lah dulu, kerja di Labuan, lima tahun pulak tu. Tak dapat nak sertai sekali.

Saya nak memohon ni pun sebab nak menggalakkan diri mengulang hafalan quran, kalau tak, susah sikit, dan kadang kala sendiri cari alasan untuk bertangguh. Semangat dah ada, cuma takut luntur jer.

Isbat Hafazan ni ada syarat-syaratnya. Bukan semua boleh memohon. Dalam borang tertulis "keutamaan diberikan kepada pemohon kelahiran Selangor". Saya pun nak cuba nasib sahaja, sebab saya dilahirkan di Perak, sebab abah dulu kerja kat Perak. Saya bukan boleh pilih nak dilahirkan dimana. Tahu-tahu jer dah pun dilahirkan ke dunia ni dengan selamat. Kalau boleh pilih, mungkin pilih kat Mekah ker, Madinah ker, London ker, hehe.

Abah lahir di Selangor, dalam ic tercatat "10" nombor tengah-tengah. Nenek dan atuk berasal dari Johor, merantau ke Selangor menjadi peneroka. Apa-apa pun, boleh lah kot mohon sebab abah orang Selangor. Saya pun orang Selangor juga, alamat dalam IC Selangor atau sebagai pemastautin. Lagi satu yang problematik sikit, dalam syarat tu menyatakan "Keutamaan akan diberikan kepada anak-anak yang lahir di Negeri Selangor", tak tau lah dapat sertai atau tidak nanti. Tunggu dan lihat je lah, sebab borang belum hantar lagi. Mungkin hari ni baru nak hantar, tengahari sikit, atau pun besok, bergantung kepada sempat atau tidak, dan dapat pelepasan atau tidak. Ye lah nak keluar dari ofis mesti dapat kebenaran bos dulu.

Ok lah, nanti saya kemaskini lagi.