Selasa, 9 September 2014

PENGALAMAN MENUKAR TAYAR KERETA

Tadi , jam 1 pm saya pergi menukar tayar kereta. Ini kali pertama sejak beli pada tahun  Mac 2011. Sebenarnya kereta ni jarang bergerak. Meter pun tak cecah 20 ribu km lagi.

Saya pun tak tahu kedai mana yang bagus. Harga pun tak tahu kedai mana yang murah. Tak survey dulu pun. Cuma tanya kawan dan rekemenkan kedai yang saya pergi ni. Apa ntah nama kedai ni.

Jenis tayar asal

Brigeston. Saiz tayar asal 205/55R16 91W tarikh dibuat 0311 minggu ketiga tahun 2011. Tayar baru pulak tak banyak pilihan dikedai ni, yang ada cuma tayar Pirelli dan Michelin. Michelin RM380.00. Pirelli harga setelah diskaun RM320.00 sebiji tayar, harga asal Rm330.

Tak tau lah murah ke mahal. Jadi saya ambil Pirelli. Saya banyak benda tak tahu pasal kereta ni, pasal tayar ke enjin ke, memang kurang. Tapi setakat ni kalau service memang saya hantar punya ke tempat servis. Tak de lah sampai tak servis langsung.

Video apa tu?

Video atas ni saya sendiri buat. Gabungan gambar-gambar di kedai tu. Saja nak kongsi pengalaman dengan yang lain. Kan ‘Sharing is Caring’.

Buat apa lagi selain tukar tayar?

Lepas pasang tayar saya buat alignment tayar tu. Kosnya RM40. Mahal ke? Entah lah. Jarang bha buat benda ni. Kalau beli barang online mungkin saya ada pengalaman lah. Kedai yang di atas ni, berdekatan dengan RHB. Orang Labuan tahu rasanya.

Membuat carian

Untuk makluman semua, sebelum saya menukar tayar ni, saya membuat carian di internet maklumat berkenaan tayar dan segala perkara yang berkaitan. Kenapa? Supaya tidak ditipu dan supaya kita berpuas hati dengan apa yang dilakukan. Dan yang paling penting kita tahu apa yang kita buat. Saya bukan jenis orang yang boleh serah bulat-bulat satu-satu perkara kepada orang lain. “Trust has to be earn”. Kalau servis baik, pasti pelanggan akan datang lagi.

Tapi apa-apa pun tujuan tukar ni, lebih kepada keselamatan orang naik kereta ni, terutama keluarga saya. Kalau diri sendiri sahaja yang naik kereta, saya rasa tak tukar pun tak apa.

1 ulasan:

  1. Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

    Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

    Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

    Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

    Nak cari bateri dan package service kereta pun ada...

    BalasPadam