Selasa, 26 Julai 2016

PENGALAMAN MEMOHON HADIAH LATIHAN PERSEKUTUAN (HLP) SESI TAHUN 2016. Part 4- TEMUDUGA HLP di Presint 5.

*catatan di bawah dibuat selepas 7 bulan dari waktu temuduga. Banyak maklumat dah hilang tanpa dapat dikesan. Maaf.

Alhamdulillah, pagi tu dapat datang awal walaupun terkeliru jalan untuk ke sana. Maklumlah saya naik motor, memang guna 'waze', tapi sesat juga ler, walaupun begitu setelah tanya orang, saya sampai ke tempat temuduga, di Sekolah Rendah (kalau tak silap) Presint 5, Putrajaya.

Bilangan permohonan tahun 2016 yang lalu, adalah seramai 1100 orang (kalau tak silap) dan tempat kekosongan untuk HLP hanya 550 tempat sahaja. Temuduga diadakan beberapa hari. Saya hari yang kedua. Semasa sampai di sekolah tu, saya dapati ramai telah ada. Kebanyakan memakai pakaian segak ber'suit' lengkap. Saya pulak pakai baju kerja yang biasa dipakai, kemeja kolar mandarin. Terasa juga berlainan dengan orang lain, semua yang lelaki memakai tali leher saya memang tidak ler. Tapi buat tak tahu jer. Kalau fikir pasal tu jer, makin susah hati lah jawab nyer.


- Macam ni ler rupa baju kolar mandarin- 

Panel temuduga 3 orang terdiri dari pensyarah Universiti, pegawai JPA dan pakar dalam bidang yang ingin dikaji. Saya diberitahu oleh rakan-rakan, kalau permohonan HLP secara kerja kursus, pemohon akan dipanggil dua orang- dua orang. Akan tetapi apabila tiba giliran saya, hanya saya seorang yang dipanggil untuk ditemduga. saya terfikir " mungkin sebab nama terakhir, dan tiada lagi orang yang nak dipasangkan dengan saya"

Semasa sesi temuduga tersebut, saya ditanya hal-hal berkaitan kajian saya tapi tidak detail, dan lain-lain soalan hanya berkisar hal-hal semasa. Tahap konfiden saya pada ketika itu agak tinggi. Tapi lulus atau tidak, tertakluk kepada panel-panel tersebut. Semasa saya habis ditemuduga, orang lain dah habis balik. Tu lah, nama bermula huruf 'z'. Nak buat macammana.Tiada ulasan:

Catat Ulasan